Dvojni vatli pravne države-svoboda govora?

Tožilci nad inšpektorja?
Dvojni vatli pravne države-pravica javnosti do obveščenosti-svoboda govora

»Tožilci nad davčnega inšpektorja Perića«, berem v medijih. Tožilci preganjajo davčnega inšpektorja Đorđeta Perića, saj naj bi med lanskim nastopom pred parlamentarno komisijo razkril davčno skrivnost. Vpleteni poslanci parlamentarne komisije pa se temu (samo) čudijo.
V nedavni oddaji »Tarča« poslušamo, da je zadosti javno vidnih »indicev«, za sum davčnih in drugačnih utaj in vprašanj o izvoru premoženja, raznih vsem vidnih mogotcev.
Pravna država pa doslej praktično ni še nobenega odkrila, čeprav se javnost zgraža. »Indici« pa uživajo v vilah na Bledu. Pravna država je korektna in dosledna? Vedno?
Minister Rupel ne postane veleposlanik, ker ne ustreza po zakonu. Država je dosledna. Za tem stojita predsednik države in predsednik vlade.
Berem tudi, »Župan Šrot zaradi vročine ni prišel na sodišče«. Na okrajnem sodišču bi se moral zagovarjati zaradi nezakonite zaposlitve direktorice občinske uprave Tine Kramer, ker ji je s tem omogočil nepremoženjsko korist. Čeprav je tudi inšpektorica za sistem javnih uslužbencev Šrotu predlagala, naj razveljavi pogodbo o zaposlitvi Kramerjeve, se ni zgodilo nič. Kramerjeva je še vedno direktorica celjske občinske uprave. Na nepravilnosti pri zaposlitvi opozorilo tudi računsko sodišče. Župan pa nič. Bo mogoče sedaj župan samo »počakal«, da primer zastara na sodišču (!), ali bo tudi on sprožil pregon proti inšpektorici in računskemu sodišču, ki nista ukrepal, temveč sta samo opozorila in predlagala odpravo nepravilnosti? Minister Rupel ni postal veleposlanik zaradi zakona, Bojan Šrot pa lahko nekaznovano vztraja mimo zakona?! Kako se zapleta pravna »draga« država?
In kaj naj bi tako kaznivega zagrešil davčni inšpektor Djorjde Perić? Odkril je »indice« sumov nepravilnosti, sumov kaznivih dejanj, to je poskusa protipravnega »bogatenja«. Grešil naj bi, ker naj bi to nezakonito »razgrnil« pred našimi poslanci. To naj bi bilo kaznivo? Poslanci se čudijo, jaz tudi?
V Sloveniji se pod pretvezo »uradne tajnosti« mnogokrat ščiti ravno velike vsem vidne mogotce. Ti imajo zadosti denarja, da se potem »kot povsem nedolžni« lahko spravijo kar še na inšpektorje. Pridružijo se jim celo državni tožilci? Veliki »indici« si lahko manejo roke, saj skozi tožilska »sita« padajo samo »majhne ribe«, »nepristojni inšpektorji« in »mali« državljani, ki pridejo potem pred sodišče. Potem pa še tarnamo, kako nam manjka »predanih« inšpektorjev, tožilcev, da bi preganjali kriminal »belih ovratnikov«, preverjali sume protipravnega premoženja? Tudi sam imam bridke izkušnje, ko je »pravna država« izgubila »etični kompas«! Pa še vse v imenu in za račun ljudstva!
Kdo je dolžan dati tožilcem nov »etični kompas«? Ali je Slovenija še demokratična država?
Generalna državna tožilka ga. Barbara Brezigar je v MAG-u, 07.2007, izjavila:
»Odločbe lahko vsi komentiramo«?

  • Share/Bookmark