Čemu sodniki – sodili bomo v pismih bralcev!?

»Pa ne le kriminalcem – tudi najvišjim sodnikom! Tako v naši domnevno pravni državi žal ne mislijo nekateri, ki podobne misli objavljajo v naših časnikih. In niti ne samo v pismih bralcev – tudi nekateri novinarji in kolumnisti pišejo enake ali še večje modrosti. Kaj potem, če so vse družbe reševanje sporov od nekdaj zaupale takim ali drugačnim sodnikom, včasih vaškim starešinam pod lipo, danes takim v sodniških togah – Slovenija je očitno tudi tu nekaj posebnega, pri nas bomo to vzeli v svoje roke kar v časnikih«, tako upravičeno zapiše svoje zavračanje teh mnenj bivši ustavni sodnik Matevž Krivic. Po mojem mnenju g. Krivic javnosti povsem razumljivo, argumentirano, vestno in neumorno, zelo vljudno pojasnjuje svoje mnenje o razpletu zadeve »Patria« in vlogo ustavnega sodišča. Resnično sem razočaran, kako ga lahko mnogi žalijo. Kot volivec bivšega DEMOSa, sem zaskrbljen, kako nekateri tako lahkotno rušijo ugled in pristojnost ustavnega sodišča, najvišje ustanove pravne države, ki je temelj demokracije in države. Večina kritikov US v zadevi »Patria« je sicer politične opredelitve, ki je trdila: »Delu čast in oblast!« A ko se je to vsem na očeh kratilo, je vse tiho bilo! Ne pozabimo, da je politika mag. Ropa, LDS/ SD sprejela zakon, ki je omogočal kratenje lastninskih pravic delojemalcev, ki so pomembna volilna in fiskalna baza države. Šele Ustavno sodišče je odpravilo to civilizacijsko sramoto in goljufijo delojemalcev, kot je to poimenoval dr. Ernest Petrič, bivši predsednik US in sedaj ustavni sodnik. Politika, izvršna in zakonodajna oblast, ter tudi »humanistična« javnost je o tem še vedno tiho, nikjer ni opravičila in ni običajnih političnih sankcij. Kratenje ustavnih lastninskih pravic delojemalcev se še uspešno poskuša! Ponovno se zato sprašujem, zakaj imamo sploh zakonodajno in izvršno oblast, politične stranke in tudi humanistično stroko, če le ustavno sodišče odpravlja tako elementarne v nebo vpijoče krivice. Zato sem vesel, da lahko berem mnenja Matevža Krivica, in da imamo seveda v demokraciji izvoljeno Ustavno sodišče!

Franc Mihič

 • Share/Bookmark

3 odgovorov to “Čemu sodniki – sodili bomo v pismih bralcev!?”

 1. stricmarc komentira:

  Za kakšne pravice delojemalcev gre, ki bi jih naj ukinil mag. Rop in LDS?Proces, kako se delavca spremeniti v mezdni odnos in zagotoviti konkurenčnost ter fleksibilnost delovne sile, je proces, ki traja že od osamosvojitve.

 2. hubert komentira:

  13 letno »zakonito prikrito« goljufanje delavcev!
  Neplačevanja delodajalcev socialnih prispevkov delavcev je civilizacijska sramota!
  Zakon »Antona Ropa« je dovoljeval prikrito neplačevanje delodajalcev socialnih prispevkov za delavcev, kar je šele na predlog ZSSS, le odpravilo ustavno sodišče, a šele po 13 letih goljufanje delavcev!
  13 letno »zakonito prikrito« goljufanje delavcev ni torej odpravil sam zakonodajalec,pravični poslanci levih in desnih strank, niti nobene vlada, temveč šele Ustavno sodišče.
  Sindikati pa niso nikogar obtožili!? Še vedno molčijo, kdo vse je odgovoren za to krivico in sramoto, ki se še dogaja!?
  Vsi politiki , predvsem pa levi, naj bi tedaj tako, povsem brez empatije za delojemalce, »pomagali« le menedžerjem, ki prikrito hinavsko niso plačevali prispevkov, denar pa je ostajal podjetju, oz. lastnikom podjetij, menedžerji pa so bili »uspešni in dobro plačani«, lastnikom pa je več ostalo.
  Krivičen in nepošten zakon in ravnanja politikov in mnogih uprav podjetij, je odpravilo torej šele ustavno sodišče. Tedanji predsednik US in sedaj član US Dr. Ernst Petrič je javno dejal, to je bila čista goljufija delavcev!
  Kje so ostali neplačani prispevki, pri lastnikih podjetij, ali pa v stečajni masi podjetij in upnikih!
  Po potrebi pa se izpad neplačanih prispevkov pokrije proračuna, to je plačajo ga davkoplačevalci, ali pa delavci ostanejo ogoljufani pri pokojninah in zdravstvenem zavarovanju.
  To je ena najsramotnejših slovenskih demagoških zablod in goljufije politikov delavcev in davkoplačevalcev, zaradi katere bi že davno morali mnogi, vsaj vodilni tedanji politiki in njihovi sodelavci biti odstranjeni z oblasti in vseh javnih funkcij, od npr. mag Toneta Ropa, Janeza Janše, Jožeta Tanka, dr. Francija Križaniča in Boruta Pahorja, ter še marsikdo iz politike in javne stroke.
  Franc Mihič

 3. hubert komentira:

  In vendar ni bilo prav
  Delo, 24.12.2011
  Končno ena dobra obetavna vest za navadne državljane, delavce: »Nazadnje so ustavni sodniki naredili, česar politika ni hotela: iz zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju so odstranili besedilo, ki je delodajalcem omogočalo odlog, obročno plačilo, odpis in delni odpis prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje zaposlenih. Ob tem se sprašujemo, zakaj imamo torej izvršno in zakonodajno oblast.«
  Odlično, povsem upravičeno vprašanje za mnoge prizadete državljane. Kdaj in kje bomo dobili pa odgovor?
  Dalje berem: «Skoraj 13 let je zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju dovoljeval odlog, odpis in obročno plačilo. Leta 2009 so sindikati od ustavnega sodišča zahtevali, da oceni ustavnost te pravice. Zdaj je odločilo, da taka zakonska ureditev pomeni protiustaven poseg v lastninsko pravico delavcev, in zato razveljavilo prvi odstavek 228. člena zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Odpisa, odloga, obročnega plačila ni več. »Odločba ustavnega sodišča začne veljati naslednji dan po objavi v uradnem listu,« smo zvedeli na davčni upravi.«
  V naši socialni državi so se tokrat zopet vsaj sindikati zganili in konkretno ukrenili nekaj za temeljne pravice delojemalcev, delavcev, to je pravice do izplačila celotnega zaslužka.
  Seveda samo tisti sindikati, ki so problem dojeli, imeli zadosti empatije do prizadetih, seveda tudi znanja in motiva, predvsem pa odgovornosti do opeharjenih delavcev. Kje pa je bila ves čas javna stroka, sicer dobro plačana, večkrat v javnost izzvana in pozvana, npr. številni »ugledni« Inštituti za delo. Bila je oportuno tiho, čeprav v veliki meri živi ravno na račun delojemalcev, delavcev realnega sektorja. Kakšno je potem lahko njeno pravo poslanstvo?
  Javnost namreč ravno pravni stroki pripisuje največjo odgovornost za slabo stanje, nedelovanje pravne države in njene posledice. Tudi za »rope stoletja«, to je za menedžerske »odkupe« podjetij, ko ti brez svojega denarja »kupijo« podjetja na kredit, kredit pa odplačuje kar kupljeno podjetje, ki tako počasi shira. Res pokvarjena finančna špekulacija! Vse pa sanira le vse bolj revna socialna država? Politika, pravna država, ekonomska stroka in predvsem pravna stroka pa nič, kot da je to povsem normalno in povsem pravično, zakonito ravnanje? Vsi prizadeti, okradeni in oškodovani, praviloma posledično brezposelni pa so le postranska zadeva? Povsem očitno je, da so menedžerji in kapital za to najvišjo družbeno politično elito »sveta nedotakljiva stranka«, vsi drugi državljani, nekdanji lastniki vsega družbenega premoženja, pa so le drugorazredna stranka, ki je brez prizivno vedno dolžna celo sanirati podjetja oz. na pa še »naše« nedotakljive državne banke. Dalje berem:
  Politika bi lahko ukrepala, če bi le hotela, a ni. Leta in leta je vzdrževala sistem, o katerem so ustavni sodniki ugotovili, »da zaradi koristi delodajalca vse tveganje in škodljive posledice nosi le delavec«.
  Torej je ves čas politika skrbela za koristi delodajalcev, za kapital, vse na račun delavcev, njihove lastnine, pa še to prikrito, brez njihove vednosti in soglasja, kot da ne obstajajo, so brez pravic. Pri tem pa so se do pred kratkim politiki še hvalili, saj pomagamo podjetjem; seveda samo kapitalu, vendar na delavčev račun, ne na politikov osebni, ali vsaj javni račun.
  V Avstriji gre podjetnik lahko v zapor, če ne plača prispevkov za socialno varnost. Pri na pa mu je vse odpuščeno, enako velikim gospodarskim družbam, celo v državni lasti.
  Čemu in zakaj? Komu in kje so ostali neplačani prispevki, se kdo od poklicanih sploh vpraša? Na to temo smo na TV gledali tri »Tarče«!? Kje so ukrepi pravne države? Prizadeti čakajo, saj so tudi davkoplačevalci in vzdrževalci slovenske »pravne in socialne države«, mar ne?
  Kako bi to ravnanje politike lahko poimenovali, skrajno dvolično, neodgovorno, poniglavo? Politika je torej povsem zatajila, leva, »socialdemokratska«, enako, ali še bolj, desna, prava »ljudska«. Zmagoval pa je le kapital. Zelo žalostno, nacionalni politični škandal.
  Kdo že prisega na spoštovanje Ustave?! Mogoče jo ne razume, ali perfidno noče, se spreneveda, špekulira? Koga smo ali bomo zopet volili? Bo kdo ukrepal, bo sploh kdo letel?
  Franc Mihič