Evropa in temeljne pravice zaposlenih!

»Slovenijo bodo iz gospodarske krize potegnili gospodarstveniki, ne politiki in sindikalisti. Politiki pa moramo ustvariti ugodno poslovno okolje, ki bo atraktivno za domače in tuje vlagatelje. Na nas pa je, da pomagamo ustvariti pogoje, da se to zgodi.« Tako pravi te dni slovenski javnosti na nacionalnem radiu poslanec NSi Jože Horvat, ki seveda ni edini politik s takšnim mnenjem.
Na mednarodnem simpoziju »Evropa prihodnosti med uspešnostjo in odgovornostjo«, ki je nedavno potekal v Državnem svetu, pa je predsednik slovenskega Združenja delodajalcev Slovenije, ustanovitelj podjetja LUMAR Hiše in član Državnega sveta RS, g. Milan Lukić edini, ki je posebej izpostavil dolgoletni problem slovenskega poslovnega okolja, to je večletno masovno izkoriščanje zaposlenih in kršenje človekovih pravic zaposlenih, neplačevanje plač za opravljeno delo in celo prikrito neplačevanje socialnih prispevkov. Opomba, to je tudi kršenje ustavnih lastninskih pravic zaposlenih, kar je ugotovilo Ustavno sodišče. G. Lukić je problematiziral zlasti stanje, da poklicani »sodniki« v Sloveniji, to je odgovorni za delovanje in nadzor delovanja države prava, tega problema nočejo videti ali ne vidijo, ne dojamejo globine posledic tega problema. V njegovem podjetju so v središču pozornosti, poleg kupcev, zaposleni. Tudi zaradi zadovoljnih zaposlenih ima podjetje uspehe, ima malo reklamacij, ima dobri pozicijo na domačem in izvoznem trgu.
Na tem simpoziju je akutnemu slovenskemu problemu izkoriščanja delojemalcev prisluhnila le ga. Marie-Luis Dött, poslanka v nemškem parlamentu in predsednica nemškega združenja katoliških delodajalcev. Pozvala je, da morajo podjetniki zelo skrbeti za pravice in dostojanstvo zaposlenih, saj je to del poslanstva podjetja. Država pa je odgovorna za podporo, za ustrezne Zakonske predpise in za njihovo striktno izvajanje in dopolnjevanje, kar je v Nemčiji dokaj urejeno. Nihče drug se tem stališčem predsednikov združenj delodajalcev Nemčije in Slovenije žal javno ni priključil. Niti prisoten organizator simpozija, to je predsednik Združenja krščanskih poslovnežev Slovenije. Bilo je zelo očitno, da celo prisotni predstavniki slovenske države in prvi poklicani za reševanje tega problema, to je poslanci, kakor tudi ne drugi »strokovnjaki«, sploh niso zaznali tega problema in prepoznali svoj del odgovornosti za žalostno stanje navedenih temeljnih pravic delojemalcev, na kar opozarjajo celo delodajalci. To vsekakor ni zdravo in razvojno poslovno okolje za podjetništvo! To ni kultura za »Evropo prihodnosti z uspešnostjo in odgovornostjo«!
Franc Mihič

  • Share/Bookmark

Komentiranje je onemogočeno.