Znamo opredeliti, v čem smo dobri?

»Če bi združili ves denar, ki ga namenjajo posamezne države EU, in dodali še sredstva iz programa Obzorje 2020, bi bile vsote, ki jih Evropa usmerja v znanost, primerljive z ameriškimi in japonskimi sredstvi. Če bi združili vsa sredstva, bi lahko evropska znanost postala bolj konkurenčna ameriški in japonski. Na poti do tega cilja pa je treba odgovoriti na več vprašanj. Pri tem se odpirajo logična vprašanja: ali znamo opredeliti, v čem smo dobri? Po čem naj bo Slovenija znana v EU in v svetu?
Za tako odločitev potrebujemo strokovni in tudi politični konsenz. V svetu vlade za takšna mnenja prosijo svoje nacionalne akademije. Kako pa je pri nas? Ravno nasprotno, Slovenska akademija znanosti in umetnosti in Inženirska akademija Slovenije sta večkrat ponudili svoje sodelovanje. Pobuda je naletela na gluha ušesa. Škoda! Srčno upam, da bo nova vlada razmišljala drugače.«
Tako poziva in roti prof. dr. Igor Emri, član znanstvenega sveta v bruseljskem združenju Science Europe. To je zelo usoden poziv za vse stanove, generacije in elite, predvsem pa za politike! V čem smo dobri in lahko konkurenčni na globalni sceni? Kdor vodi državo, mora to poznati in to znati uveljaviti. Kaj menijo premier in ministra za znanost in za gospodarski razvoj in tehnologijo!?
Franc Mihič

  • Share/Bookmark

Komentiranje je onemogočeno.