Epilog afere »Patria« in afere »Omanovo darilo Sloveniji«?

»Tukaj ne gre v tolikšni meri za to, čigavo je to zemljišče. Če bi bilo res Omanovo in ga on res hoče podariti slovenski vladi, bi v tem primeru slovenska vlada sprejela nekaj, kar je vojni dobiček-zaslužek iz trgovine z orožjem iz obdobja, ko to ni bilo samo nemoralno, ampak tudi nezakonito, saj je veljal embargo Združenih narodov. Oman je za mnoge vpletene neprijetna priča nezakonite trgovine z orožjem. Dobičkonosna trgovina z orožjem je do 6. januarja 1993 potekala ob soglasju Sveta za obrambo, ki ga je vodil predsednik Slovenije Milan Kučan«, piše znani novinar o »darilni aferi«.
Berem tudi. Milan Balažic pojasnjuje, da je stopil v stik z Omanom na predlog nekdanjega predsednika Socialnih demokratov Igorja Lukšiča člana nedavne koalicije. Erjavec pa pove, da mu je Balažic povedal, da ga je poklical nekdanji šef SD Igor Lukšič, ki mu je povedal, da ima Oman menda zemljišča v Bosni in Hercegovini, bogata z nafto, in da bi jih bil pripravljen za nizko ceno prodati Sloveniji. Erjavec mu pove, da je kršil zakon o zunanjih zadevah in da bi moral poročati ministru. »Če bi me o tem obvestil, bi zadevo takoj zaustavil, saj že na prvi pogled vse tole zgleda zelo neresno.” Odpoklicani veleposlanik M. Balažic pa je razmere opisal: »Do 13. maja je bilo vse v redu, vsi so vedeli vse, potem so se vsi poskrili kot kača noge.” Zadevo že obravnava KPK. Dr. Igor Lukšič, tedaj šef SD-a, vedno »čiste stranke«, za vse koalicije, ki se je očitno prvi resno »ogrel« za zadevo, ni storil nič spornega. Ali res ne? Karel Erjavec, prvi objektivno odgovoren minister, v »aferi Patria« in v aferi »Omanovo darilo«, je vedno čist kot »solza«. Prav. Le kako pa potem dojeti, da so eni v zaporu na podlagi »abstraktnih« dokazov v »aferi Patria«, drugi, pa povsem očitno vpleteni v Omanov poskus »obdarovanja« Slovenije, bogatega Slovenca, trgovca z orožjem, tudi za balkanske vojne zločince, pa so še vedno »uspešno« na politični sceni in tesno pri ali na oblast!?
Je to res pravična država prava v imenu ljudstva?
Franc Mihič

 • Share/Bookmark

2 odgovorov to “Epilog afere »Patria« in afere »Omanovo darilo Sloveniji«?”

 1. Rado komentira:

  “Dobičkonosna trgovina z orožjem je do 6. januarja 1993 potekala ob soglasju Sveta za obrambo, ki ga je vodil predsednik Slovenije Milan Kučan«, piše znani novinar o »darilni aferi«.”

  Od ogromne količine orožja, ki ga je pustila JLA pri nas in od vsega mogočega tranzita, ki je šel preko luke Koper, je v slovenski proračun prišlo le 24 milijonov DEM*** (današnjih 12 milijonov evrov).

  Tako, da za državo Slovenijo ta trgovina že ni bila dobičkonosna. Pooblaščenec za prodajo orožja Janša, pa nikoli ni pojasnil kje je razlika do stotin milijonov kasiranega denarja.

 2. Rado komentira:

  *** Janša je ob predaji funkcije Kacinu predložil le eno nakazilo v slovenski proračun za omenjenih 24 milijonov mark.