Neprimerni za kapitaliste in tržno gospodarstvo?

»Narobe je narejena že privatizacija, s katero smo dobili dva milijona »kapitalistov«. Še večja nesreča so bili pidi, tudi oni le lastniki premoženja. Tako pravih lastnikov podjetij sploh nismo dobili. Po l. 2004 pa smo domačijsko gospodarjenje zamenjali z modernim finančnim poglabljanjem, iskanjem »priložnosti«, kupovanjem«donosnih« vrednostnih papirjev, torej s kazino kapitalizmom…«, tako še letos marca pravi v zelo branem tedniku ekonomist dr. Jože Mencinger, donedavnega predavatelj ekonomije na pravni fakulteti in bivši rektor UL, minister za gospodarstvo v prvi slovenski vladi, nesojeni evroposlanec stranke Pozitivna Slovenija. Po takšni izjavi se mi porode vprašanja.
Gospod dr. Mencinger, ali slovenski državljani res nismo (bili) primerni za kapitaliste in tržno gospodarstvo? Ali državljani mali delničarji, delniški skladi, vzajemni, podjetniški, investicijski, pokojninski skladi in druge pravne osebe, i.p., res niso pravi lastniki podjetij, čeprav imajo njihove delnice? Ali družabniki celo v gospodarski družbi »d.o.o.« tudi niso še pravi lastniki podjetja? Ali so potem gospodarske kapitalske družbe v veljavnih zakonih povsem zgrešene? Kdo je pravzaprav po vaše lahko pravi lastnik podjetja oz. gospodarske družbe? Ali je to samo samostojni podjetnik?
So potem vse gospodarske družbe povsem zgrešene in nekoristne? Kaj menijo menedžerji, strokovnjaki, politiki, poslanci? Ali je smer razmišljanja dr. Mencingerja še vedno prava in aktualna?
Franc Mihič

  • Share/Bookmark

2 odgovorov to “Neprimerni za kapitaliste in tržno gospodarstvo?”

  1. stricmarc komentira:

    Seveda je najboljše, če je lastnik tovarne tovarnar, ki živi za tovarno in kraj v katerem biva,. Iz stare Jugoo poznali nekaj uspešnih kapitalistov- tovarnarjev. Vendar je tudi v zahodu vedno manj tovarnarjev in vedno več lastnikov premoženja, ki ga opravljajo najeti menežerji. Zato so tiste floskulee o državi kot slabemu lastniku in zasebnimi skladi več ali manj pravljica za lahkonoč. Pri takem lastništvu, sploh pa če je razpršeno, pravzaprav menežerji vedrijo in oblačijo. res je, da si preko državnega lastništva lahko politiki pšomagajo ( kot predstavniki lastnika) z službicami, posli, finaančnimi viri za politično delovanje. Korupcije pa ni nič manj v privatnih podjetjih. Nasprotno, celo več jo je, ker lastnik lažje podkupuje za pridobivanje poslov, ker vse ostane v domači hiši.

  2. hubert komentira:

    Kdo pa je sedaj lahko lastnik tovarnar v bivših tovarnah socializma, ko so bile te tovarne last vseh – družbena lastnina? Kapitalisti pa so bili tedaj sovražnik države.