Enostranski podatki zgodovine

Še vedno aktualna tema in diskusija o podatkih o žrtvah druge svetovne vojne in revolucije med NOB. Sam menim, da je za to temo na razpolago zelo veliko »govorečih« relevantnih podatkov v prispevku »Vojna je postajala iz leta v leto bolj krvava«, Delo; 16.05.2012, objavljenem v rubriki znanost, v katerem o tej temi spregovori zgodovinarka dr. Vida Deželak Barič. V tem prispevku lahko beremo: »Revolucionarno nasilje je bilo odločilno za vzpostavitev oborožene protirevolucije, čeprav nekateri tega nočejo videti. Res je sicer, da se to ni dogajalo v družbenem vakuumu, da smo Slovenci podobno kot drugi stopili v vojno politično razdeljeni, da sta za prepir vedno potrebna dva, vendar je vselej tudi pomembno, kdo je začel. Pri vsem tem ni mogoče mimo dejstva, da so VOS po Ljubljani, partizanske enote pa na podeželju, že leta 1941 izvajale tako imenovane likvidacije.
Ali so se storilci vedno zavedali, da gre pri tem že za pravo revolucijo, ali ne, je drugo vprašanje, je pa iz vsega tega jasno razvidno, da je bila podlaga teh dejanj med drugim tudi veliko ideološko sovraštvo. Vendar je prav tako res, da so bili tarče nekaterih likvidacij v Ljubljani in drugje tudi nesporni okupatorjevi ovaduhi. Če tega ne bi upoštevali, bi bili krivični. Brez povojnih pobojev bi bilo na Slovenskem za 15 odstotkov manj mrtvih.«
Meni ti podatki veliko povedo.
Tudi podatek, da je bil osrednji slovenski trg v Ljubljani, to je trg pred slovensko skupščino, Trg revolucije, Trg OF pa na železniški postaji.
To pa mi pove vse!
Franc Mihič, univ.dipl.inž.

  • Share/Bookmark

Komentiranje je onemogočeno.