Čestitka gospodarskemu ministru!

Spoštovani minister za gospodarski razvoj in tehnologijo gospod mag. Stanko Stepišnik.
Čestitam vam za nastop v TV Odmevih, 10.09.2013, ko ste jasno, odločno in spodobno odgovarjali na vprašanja in predvsem odgovorili na kritike iz gospodarskih združenj, katerih seznam predlaganih ukrepov za oživitev gospodarstva vladi ni vseboval (pravih) ciljev, saj brez navedbe ciljev se ne ve, kam ukrep gospodarstvo in državo lahko pripelje.
Poudaril ste, da so primarni cilji dvig dodane vrednosti na zaposlenega, kjer usodno zaostajamo, in povečanje števila zaposlenih. »Brez ciljev nobena pot ni prava«!
Ker sem sam delal v tehničnem razvoju in tudi marketingu v gospodarstvu in bil v stikih s zahodnimi podjetniškimi svetovalci vseskozi opažam, kako akutno zaostajamo ravno pri razvoju in uporabi znanja oz. znanosti na nivoju in za razvoj države in seveda pri razvoju gospodarstva, kjer se vse to najbolj odraža v dodani vrednosti na zaposlenega in konkurenčnosti na svetovni lestvici, kjer zadnja leta samo nazadujemo, padamo.
Menim tudi, da minister za znanost in politika sploh še niso dojeli vloge znanosti pri sanaciji države in gospodarstva, kot lahko opazim, čeravno brez tega ne bo napredka.
Nosilci napredka menda niso več samo zaposleni delavci, samoupravljavci, temveč poklicani in plačani znanstveniki, naravoslovni in družboslovni, in to da samoiniciativno pomoč, rešitve, kot nazorno kažejo primeri iz Avstrije in Švice, Skandinavije oz. razvitega sveta.
Nivo in uporabnost znanosti se menda povsod odraža v razvitosti države, to je konkurenčnosti in seveda dodani vrednosti in BDP, tudi v Sloveniji mar ne?
Tudi za “aktiviranje” slovenske, ali pa tudi za pritegnitev tuje znanosti, – stvar presoje-, vse za pospešitev razvoja gospodarstva in države ima politika mandat in odgovornost, samo da reši državo.
Želim vam, da boste uspeli zagnati proces reševanja slovenske nizke dodane vrednosti na zaposlenega in seveda reševanja prevelike brezposelnosti, ter konkurenčnosti na način kot to počnejo v Švici, Avstriji in Skandinaviji!
Franc Mihič univ.dipl.inž.

  • Share/Bookmark

Komentiranje je onemogočeno.