Vprašanje za vlado?

Vprašanje za 1 milijon dolarjev za vsako slovensko vlado? Kako in kdaj nova delovna mesta in povečana dodana vrednost na zaposlenega, kar je rak rana Slovenije? Lesa pa imamo v izobilju, saj smo druga najbolj gozdnata država v EU?
Kaj porečejo ministri za znanost dr. J. Pikalo, SD , za kmetijstvo in gozdarstvo mag. D. Židan SD, minister za gospodarstvo mag, S. Stepišnik, PS in tudi kočevski poslanci, Janko Veber SD, Jože Tanko SDS in Ljudmila Novak, NSi?
Lastniki gozda so na nogah, ne vedo prav kam z lesom in predvsem pa ne kako bo z »novimi davki«, lesna industrija je na psu, izginilo je 30.000 delovnih mest. Mladež pa na cesti!
V sosednji Avstriji pa je povsem drugače, predvsem na ravni države.
V Sloveniji les ne najde prave uporabe, v Avstriji pa ga znanost »obdeluje«!
Vsak mesec podobno berem: «Les »čudežni » oz. čudoviti material – kako ga rabiti učinkovito! Original:”Wunderstoff” Holz: Wie man ihn effizienter nutzt «, Die Presse; 20.07.2013«. Dalje: » Avstrijsko Ministrstvo za znanost in Združenje gozdarske, lesne in papirne industrije FHP financira skupne znanstvene doktorske disertacijske projekte podane v novi iniciativi doktorantov treh univerz.« Original: «In einer neuen Doktoratsinitiative finanzieren das Wissenschaftsministerium und die Industrieplattform FHP gemeinsam Dissertationsprojekte.«

http://diepresse.com/home/science/1432615/Wunderstoff-Holz_Wie-man-ihn-effizienter-nutzt

Kdaj bomo dočakali odgovor, rezultate, delovna mesta z evropsko dodano vrednostjo na zaposlenega, tudi pri lesu? Les in izobražena mladež čez mejo »beže«, država pa predvsem davke zvišuje, doklej še?
Franc Mihič univ.dipl.inž.

  • Share/Bookmark

2 odgovorov to “Vprašanje za vlado?”

  1. samsvojmojster komentira:

    Strinjam se z napisanim. Ni pa to celotna slika. Lesnopredelovalna industrija je v krizi tudi zaradi teka, ker je kader zaspal. Nalijmo si čistega vina. Zadnjih dvajset let je veliko slovenskih lesarjev (podjetij in obrtnikov) delalo predvsem “lohn arbeit” posle. In znanja na tem področju ni. Red, da se da les predelati in dobiti dober dobiček ( zaslužek( na ta račun. Še večjega pa, če prodamo lastno znanje. POSTANIMO “RAZVOJNI DOBAVITELJI!” ne pa samo DOBAVITELJI. Bil v Shanghai-ju na pohištvenem sejmu in verjemite…. bojte se Kitajcev tudi na področju notranje opreme, ne samo tehnike!!!!! Ja, v vladi imamo nesposobneže, uradnikom se pa “je..”. Zato bo težko kaj doseči. Lahko pa lesarji stopimo skupaj in naredimo strateški plan in z njim “POSILIMO” vlado, kajti sama od sebe ne bo naredila nič. Vidi samo reševanje proračuna, bank in ustvarjanje novih davkov.

  2. stricmarc komentira:

    Največjo dodano vrednost imajo trgovina. bančništvo, zastopstva, posredništvo, svetovanja in ne industrija. Tudi lesna ne. Dodana vrednost bolj kaže na strukturo gospodarstva, kot pa na učinkovitost in rentabilnost.