»Premiera brez izpita iz bontona«

»Slovenija je kot avtobus, ki vozi po avtocesti v napačno smer. Za volanom pa imamo šoferko, ki nima izpita,« je nekdanji premier Janez Janša obračunal s predsednico vlade Alenko Bratušek in požel oglušujoč aplavz.
Premierka torej vozi avtobus po avtocesti v napačni smeri, »totalka« je skoraj neizogibna, za vse potnike »Avtobusa Slovenije«. A res? Do nedavnega pa smo poslušali pripombe, da premierka vodi novo vlado večinoma s projekti predhodne vlade, kar je zame in očitno za Evropo povsem nesporno, če se ne spuščam v sicer pomembne podrobnosti, saj je lahko usodna le neprava smer »Avtobusa Slovenija« na evropski avtocesti.
Torej je do nedelje v Lepeni vozil »Avtobus Slovenije« vsaj v pravi smeri, čeprav z velikimi, včasih neprijetnimi občasnimi postanki, da se lahko zgodi zamuda, ki nas bo lahko veliko dodatno stala. Vsakemu pronicljivemu opazovalcu pa je že nekaj časa jasno, da Evropa nas in našo vlado budno spremlja, opozarja in korigira, da ne moremo voziti povsem v napačni smeri na evropski avtocesti.
Zato je takšna skrajna negativna ocena bivšega premiera aktualne premierke povsem nespodobna, nepotrebna in nekoristna, samo žaljiva, kot da ne bi imel »izpita iz osnov bontona«.
Škoda pa je tudi, da je, sicer normalno prizadeta premierka, vrnila »udarec z enakimi vatli«, ko je bivšemu premierju totalno odrekla vsakršno dobro minulo delo in rezultat. Neživljenjsko, nerealno!
V življenju in praksi demokratične vladavine menim, da to ni mogoče, ko vsi iščejo izhod iz krize, recesije, tudi s pomočjo tujine. Vse zasluge za boljše razmere in čase, nikakor ni zasluga zgolj samo enega mandatarja, kar je velika »želja«, predvsem pa hiba naših mandatarjev, žal prepogosto igrajo igro »totalne zmage«, poraženci so odveč?!
To smo že doživeli v še »nepokopani« zgodovini, ki žal ni dala prave in napovedane rezultate v primerjavi z našimi severnimi sosedi. To ni kultura demokratičnega razvoja, ki je v krizi še kako potrebna.
Prav bi bilo, da tudi slovenski premierji končno opravijo izpit iz »demokratičnega bontona«, ki je jasen, zgodovina in uspehi niso samo rezultat zadnjega mandata. To ve vsak pošten državljan.
Bilo bi pričakovati, da bi izkušenejši, sicer bivši premier, ki je to postal po demokratičnem tudi za demokratičen svet nespornem postopku, že to zmogel in to priznal in lahko postal vzor v obvladovanju tega »bontona« mlajši novinki, njegovi naslednici na premierskem stolu.
Bilo bi to veliko dejanje, vredno demokracije dr. Jožeta Pučnika. »Gentlemansko« in spodobno!
V demokraciji to veliko šteje in daje rezultate. Sem prepričan. Mogoče še kdo?
Franc Mihič

  • Share/Bookmark

En odgovor to “»Premiera brez izpita iz bontona«”

  1. stricmarc komentira:

    Se strinjam.