Veliko lesa, a propadajoča lesna industrija.

Naslov v DELU – 11. Junija 2013, ki je žalosten za vsakega, zlasti brezposelnega Slovenca. Že dolgo akutna tema, žal odraz znanja in sposobnosti slovenske ekonomije. Lesna industrija, pa ne samo ta, propada, ker prevladuje pri lastnikih, nadzornih svetih in upravah pohlep ne pa vrednota skupno dobro in potrebno menedžment znanje in poštenje, kar je posledica stanja premalo znanja, odgovornosti, poštenja, zlasti slovenske ekonomske stroke, prava in menedžmenta. Preredke so izjeme. Vse to pa politika povzema in podpira, ker v politiki kot vrhu demokratične piramide še vedno ni pozitivne selekcije, ki je narodu preprečena, saj jo čisti proporcionalni sistem onemogoča!
Prevladuje in izkorišča se »nacionalni interes«, »samo da bo naše« ne glede kdo in kako je lastninil in je in bo lastnik«, drugi pa pristajajo na cesti, v slepi stranski ulici.
Menim, da ni zadosti ali pravega znanja za pravilno in pravočasno oceno tehničnega razvojnega in predvsem tržnega potenciala, kar so vse države, stroke in ekonomije, celo z bistveno manj lesa, že davno storile in tako tudi veliko dobro plačanih delovnih mest in priliva v proračun zagotovile, saj so les visoko oplemenitile in ovrednotile.
Pred desetletjem sem bil priča, ko so to v lesni industriji ugotovili tudi svetovalci za menedžment, ki so v okviru projekta EBRD – Evropske banke za razvoj, sicer strokovnjaki in menedžerji iz Danske, ki so tedaj brezplačno svetovali podjetju v težavah, a jim uprava ni verjela ali jih ni razumela, kako je pomembna zelo strokovna ocena razvojnega in tržnega potenciala in stanja.
Z lastniki, -med katerimi je bila tudi država-, to je posredno z nadzornim svetom, ki upravi določa ali odobrava poslovne cilje in rezultate, pa sploh niso dobili kontakta.
Danska pa je znana po tem, da ima v naravi zelo malo lesa na prebivalca, pri uporabi lesa in ovrednotenju na prebivalca pa je med vodilnimi na svetu.
Takrat so mi danski svetovalci banke EBRD razočarani dejali, takšni nadzorni sveti, ki jih ne zanima mednarodno podjetniško svetovanje in njih izsledki, so pogreb za gospodarstvo!
Franc Mihič

  • Share/Bookmark

2 odgovorov to “Veliko lesa, a propadajoča lesna industrija.”

  1. roho komentira:

    Dokler se bo hlpdpvina izvažala in izdelki izvažali, bo tako.
    In reklame bodo edina lesna industrija v državi. :D

  2. roho komentira:

    popravek: hlodovina izvažala in izdelki uvažali