Za državne svetnike vse, za socialo, javni sektor pa ne?!

Državni svetniki so res pravi nedotakljivi »svetniki«, saj lahko nezakonito desetletje dolgo črpajo davkoplačevalski denar!? Znova letos berem. Brez podlage v zakonu je državni svet izplačal 655.747 evrov sejnin, je po pregledu poslovanja v letu 2010 ugotovilo računsko sodišče.
Računsko sodišče je ugotovilo, da so si svetniki sejnine brez podlage v zakonu izplačevali celo desetletje. Podobne zneske so si svetniki izplačevali torej tudi že desetletje prej, na kar so revizorji opozorili po prvem pregledu pred desetletjem. Pred časom je novinar Peter Jančič javno postavil vprašanje, ki zadeva vse davkoplačevalce: »Bodo državni svetniki vrnili vsak po 84.070 evrov?«
Če bi bili svetniki javni uslužbenci, bi morali vrniti nezakonito dobljeni denar.
Nezaslišan privilegij za ene, medtem ko se drugim državljanom krči socialna država, ljudje so pa na cesti! Celo mladi zdravniki so brezposelni, pa tudi socialni delavci v glavnem mestu so na cesti! Ukinjajo se celo storitve socialnih delavcev v Centrih za duševno zdravje v ZD-ih v MOL in drugod, čeprav bodo zato trpele številne družine in prizadeti otroci s posebnimi potrebami.
Ko je računsko sodišče prvič ugotovilo, da svetniki preveč širokosrčno razumejo svoj zakon, je državni svet poskušal v DZ doseči, da bi jim pravico do tretjine poslanske plače, ki je po zakonu nimajo, uzakonili z dopolnitvijo zakona o državnem svetu. A jim tedaj poslanci niso ugodili.
Poslanci PS, SD in SLS pa so sedaj uzakonitev plačil v višini največ tretjine poslanskih plač podprli in dosegli, da je sprejeta sprememba zakona o državnih funkcionarjih, s katero je državni zbor sejnine svetnikom dodelil, čeravno je poslanec DL Rihard Branislej pred glasovanjem pozval poslance, da to zavrnejo, ker za dodatna plačila ni razlogov in bo parlament s tem le legaliziral, kar »je državni svet nezakonito in neupravičeno delal leta in leta«. To so privilegiji, ki so ga svetnikom podelili tudi nedotakljivi poslanci oz. vodje strank, politična elita! Volilni sistem brez preferenčnega glasu jim to že dolgo omogoča. Nismo vsi enakopravni, enim ni potrebno vračati nezakonito jim izplačan denar!
Sodelovanje na najvišjem nivoju, »jaz tebi, ti meni, po potrebi, saj smo na oblasti«?!
Tudi predsednik republike bi se lahko oglasil, saj je to sramotna diskriminacija in goljufija davkoplačevalcev na državnem nivoju! Za državne svetnike vse, za socialo, javni sektor pa ne?!
Ali je to »Pozitivna Slovenija«? Ne! Prava parodija demokracije in socialne države!
Franc Mihič

  • Share/Bookmark

Komentiranje je onemogočeno.