Kdo ogroža slovensko demokracijo?

O tej grožnji se mnogi, celo »ugledni in poklicani«, javno sprašujejo.
Mogoče pa so to kar s pomočjo partitokracije, ne pa po volji ljudstva, vedno doslej izvoljeni poslanci in oblast? Menim, da!
Strankokracija, partitokracija, ki je potomka oblasti komunistične partije in ogroža demokracijo.
Zato je edino korektno in zrelo, da se menjajo politične elite po demokratični poti , ne pa z utopično revolucijo na cesti, za kar pa je potrebno zamenjati način izbora politične elite, sprejeti nov volilni sistem s preferenčnim glasom, če ne celo večinski sistem.
Skrajni in pravi čas je za to demokratično spremembo, da dobimo končno pravo demokratično oblast po izbiri ljudstva.
Čas je, da preneha neustavna oblast strankokracije.
Strankokracija, partitokracija je potomka oblasti partije, kot opozarja tudi dr. France Bučar.
Čas je, da se tudi v Sloveniji partitokracija končno odplavi na smetišče zgodovine!
Franc Mihič univ.dipl.inž.

 • Share/Bookmark

2 odgovorov to “Kdo ogroža slovensko demokracijo?”

 1. stric komentira:

  Takšna sprememba volilnega sistema bo prinesla le dve veliki stranki in bo odpihnilo male iz parlamenta. Delitev bo še bolj absurdna, bo pa za kupčkanje lažje in politični prostor bo bolj predvidljiv. Danes sem bral ameriškega veleposlanika, ki je rekel, da še nekako razume delitev Slovencev, saj ima ta delitev tudi svojo zgodovinsko podlago. V ZDA pa je delitev med demokrati in republikanci razdelila Američane.

 2. hubert komentira:

  Ne protestirajmo napak, zahtevajmo preferenčni glas
  DELO, sob, 22.12.2012, 21:00

  Oblast mora biti izvoljena od ljudstva, pravijo protestniki. Pravilno.
  V demokraciji ima oblast ljudstvo, piše tudi v slovenski ustavi in velja za demokracijo. Protestniki pa zahtevajo, ohraniti je treba proporcionalni volilni sistem ali uvesti nerealno in neizvedljivo neposredno demokracijo, utopijo.
  Večinski sistem realno še ni uveljavljiv.
  Veljavni proporcionalni sistem pa je v nasprotju z demokratično zahtevo, da oblast pripada ljudstvu, ne pa strankam. Zahteva za ohranitev proporcionalnega volilnega sistema je zato pljuvanje v lastno skledo demokracije. Proporcionalni sistem ne daje oblasti volivcem, ampak strankam in njihovim vodjem. Zato so izvoljeni le poslanci po volji vodij strank, ne pa tisti po izbiri in volji volivcev.
  Volilni proporcionalni sistem je zato v nasprotju z ustavo, kar že dolgo opozarja ustavno sodišče. Proporcionalni sistem s preferenčnim glasom za volivca pa daje moč volivcu in ne stranki. S preferenčnim glasom tudi Slovenci že izbiramo in volimo poslance v evropski parlament. Skrajni čas je, da končno dobimo oblast na volitvah tudi za slovenski parlament!
  Velika demagogija je trditev, da so protestniki, ki so sicer povsem legalni in imajo javni vpliv, že tista večina državljanov, volivcev, večina ljudstva, ki ima politični mandat za odločanje o skupni usodi. Ali je res demokratično, da se odloča kar s protesti na cesti, demokracija in vsi ostali volivci pa na stranski tir? To ne pozna nobena demokracija v zgodovini in na svetu!
  Skrajni čas je torej, da dobi ljudstvo oblast, to je, vsaj na volitvah preferenčni glas!
  Franc Mihič