Premier pravi spoštujmo sodbe sodišča, predsednik pa ne podpre Ustavnega sodišča!?

Osupel sem nad izjavo predsednika republike dr. Danila Türka, tudi garanta države prava, da na vprašanje o referendumskih odločitvah Ustavnega sodišča poda le mnenje, da naj vsaka inštitucija za svoje odločitve prevzame svojo odgovornost.

To je povsem samoumevno, ni pa samoumevno, da predsednik republike javno vse ne opozori, kot običajno, odločitve Ustavnega sodišča moramo spoštovati, sicer je konec države prava in demokracije.

Povsem drugače je dan pred tem na nacionalni TV državljane pozval premier Janez Janša in pravi: “Sodbe sodišč je potrebno spoštovani, tudi če se nam zde krivične, sicer je konec države prava in demokracije”.

Kdo je potem garant države prava, temelja vsake demokracije? Jasno in očitno, ali še ne?

Franc Mihič univ.dipl.inž.

 • Share/Bookmark

2 odgovorov to “Premier pravi spoštujmo sodbe sodišča, predsednik pa ne podpre Ustavnega sodišča!?”

 1. Rado komentira:

  “Osupel sem nad izjavo predsednika republike dr. Danila Türka, tudi garanta države prava”

  Hubert,
  to je zato, ker zadnja odločba US ni bila ustavnopravna, ampak je bila ekonomskega značaja. US je tokrat presojalo ekonomski vidik. Prejudiciralo je, da je morebitna blokada proračuna hujša od ekonomskih posledic državnega holdinga za prodajo premoženja.
  A za kaj takšnega US ni podalo izračunov. Zato dr. Türk kot varuh zakonitosti tega ni mogel podpreti.
  Poglej več o tem na mojem blogu.

 2. stric komentira:

  Saj to je problem. Najvišje avtoritete držsve kritizirajo sodišča, kadar se z njim ne strinjajo. Tako kot ni primerno norčevanje Janše iz sodišča, tako bi se moral tudi predsednik države vzdržati komentarja o odločitvi ustavnega sodišča. Bistvo pravne države je v tem, da spoštujemo odločitve in zakone tudi takrat, ko se z njimi ne strinjamo. Ljudje pogosto zamenjujejo pravično in pravno državo.