Ne protestirajmo napak, zahtevajmo preferenčni glas!

Oblast mora biti izvoljena od ljudstva, pravijo protestniki. Pravilno.
V demokraciji ima oblast ljudstvo, piše tudi v slovenski ustavi in velja za demokracijo.
Protestniki pa zahtevajo, ohraniti je treba proporcionalni volilni sistem ali uvesti nerealno in neizvedljivo neposredno demokracijo, utopijo. Večinski sistem pa realno še ni uveljavljiv.
Veljavni proporcionalni sistem pa je v nasprotju z demokratično zahtevo, da oblast pripada ljudstvu, ne pa strankam. Zahteva za ohranitev proporcionalnega volilnega sistema je zato pljuvanje v lastno skledo demokracije. Proporcionalni sistem ne daje oblasti volivcem, temveč strankam in njihovim vodjem. Zato so izvoljeni le poslanci po volji vodij strank, ne pa tisti po izbiri in volji volivcev.
Volilni proporcionalni sistem je zato v nasprotju z Ustavo, kar že dolgo opozarja Ustavno sodišče.
Proporcionalni sistem s preferenčnim glasom za volivca, pa daje moč volivcu, ne pa stranki.
S preferenčnim glasom tudi Slovenci že izbiramo in volimo poslance v evropski parlament.
Skrajni čas je, da Slovenci končno dobimo oblast na volitvah tudi za slovenski parlament!
Velika demagogija je trditev, da so protestniki, ki so sicer povsem legalni in imajo javni vpliv, že tista večina državljanov, volivcev, večina ljudstva, ki ima politični mandat za odločanje o skupni usodi. Ali je res demokratično, da se odloča kar s protesti na cesti, demokracija in vsi ostali volivci pa na stranski tir? To ne pozna nobena demokracija v zgodovini in na svetu!
Skrajni čas je torej, da dobi ljudstvo oblast, to je, vsaj na volitvah preferenčni glas!
Franc Mihič, univ.dipl.inž.

  • Share/Bookmark

En odgovor to “Ne protestirajmo napak, zahtevajmo preferenčni glas!”

  1. stricmarc komentira:

    Politične elite želijo le dve stranki, morda tri. Takrat je politični prostor bolj obvladljiv. Tudi lobistom je lažje, da ne investirajo napačno. Strankokracija je povsod, ne glede na proporcionalen ali večinski volilni sistem. Oblastniki želijo ljudstvo razdeliti na naše in njihove . Kot pri nogometu npr. v Beogradu. Vsi smo za nogomet. Ti si za Partizana in ti za Crveno zvezdo. Ker pa nočemo biti ujetniki strank , niti ne njeni člani za lepljenje plakatov in plačevanje članarin, se volitev ne udeležujemo. To je resen problem, ki se v zahodnih demokracijah kaže kot volilna abstinenca. Vrla elita razmišlja o kaznovanju neudeležbe na volitvah ( v nekaterih državah je že), saj jim slaba udeležba kvari občutek zmagoslavja. Resno je potrebno razmisliti, kako ljudem sookreiranje in soodločanje pribljižati. Nove komunikacijske možnosti odpirajo tudi nove poti. Nekaj o tem sem objavil na stric.marc.blog.siol.net.