Svetovni forum o slovenski poslovni etiki!?

Predsednik Državnega sveta mag. Blaž Kavčič se bo v petek, 30. novembra in v soboto, 1. Decembra, v Bruslju udeležil Svetovnega foruma o poslovni etiki, na katerem bo v nagovoru udeležencem predstavil poglede Državnega sveta na to vprašanje. Tako berem še vedno na spletni strani Državnega sveta RS.
Že bivši predsednik DS RS mag. Blaž Kavčič, ki nima celo več mandata za svetnika DS, je torej v imenu Državnega sveta, domnevno tudi za njegov račun, te dni v Bruslju na Svetovnem forumu o poslovni etiki, v nagovoru udeležencem predstavil poglede Državnega sveta na to vprašanje.
Enkratno, prava »obetavna zvezda« na koncu temnega tunela, nepojmljivo!
Škoda, da to predavanje ni prenašala Evrovizija in seveda domača televizija, saj gre vendar za najbolj aktualno slovensko javno temo, -poslovno etiko-, ki je v Sloveniji akutno primanjkuje.
Sedaj se mi nekako sveti, zakaj da je Državni svet za Slovenijo življenjsko potreben. Še naprej ga bomo imeli in seveda pošteno plačevali, saj so njegova spoznanja očitno primerna za Svetovni forum, svetu v poduk, nam pa v ponos. Le uporaba spoznanj o tej poslovni etiki v praksi močno šepa. Mnogi se pritožujejo, tudi jaz, priznam.
Osupel te dni preberem, vredno ponovitve. Zaradi številnih nepravilnosti je računsko sodišče negativno ocenilo poslovanje državnega sveta leta 2010. Mimo predpisov so svetnikom izplačali 655.747 evrov sejnin, uslužbencem dodeljevali preveč dopusta, skopi pa niso bili niti z nadurami in dodatki za uspešnost. Še nekaj manj težkih ugotovitev. Sedmim uslužbencem so mimo zakona kupili za 3585 evrov oblek. Samostojni podjetnik jim je za prevoze v mesecu dni zaračunal 2886 evrov, evidenc o prevozih ali porabljenem gorivu službenega beemveja, ki so jim ga sicer ukradli, niso delali. Uslužbencem so dodelili dodaten dopust zaradi dela pod vplivom ionizirajočih sevanj in z razstrelivom. Revizorji so vztrajali, da delo z računalnikom ne spada v to kategorijo. Uslužbenki s srednješolsko izobrazbo sta dobili naziv, ki bi zahteval višjo izobrazbo. Zaradi povečanega obsega dela in nadur so uslužbencem izplačali 20.995 evrov. Največ dodatka za povečan obseg dela, 2596 evrov, je dobil vodja finančno-kadrovske službe, največ plačanih nadur, 3001 evro, pa urednik publikacij. Pa tudi to. Če preračunamo: vsak od 39 svetnikov je mimo zakona dobil 1401 evro sejnin na mesec, leta 2010 16.814 evrov, v petih letih to za vsakega svetnika pomeni 84.070 evrov.
Javno je postavljeno vprašanje:« Bodo državni svetniki vrnili vsak po 84.070 evrov?«
Ali bodo še naprej predvsem »Svetniki«? Je to poslovna etika bivšega predsednika DS RS?
Upam, da ne bomo še v tujih medijih brali o poslovni etiki slovenskega Državnega sveta?
Kako bo skočila mednarodna bonitetna ocena Slovenije ob taki poslovni etiki v vrhu države?
Franc Mihič

  • Share/Bookmark

Komentiranje je onemogočeno.