Ko slišite ekonomista Jožeta Mencingerja pojasnjevati!

»Ko slišite ekonomista Jožeta Mencingerja pojasnjevati, da ni proti tujemu kapitalu, vendar ne ve, zakaj bi vse prodali, če ga lahko sami upravljamo, se primite za denarnice Pravljica o nacionalnem interesu, ki sta jo širila Milan Kučan in Jože Mencinger, nas je stala milijarde evrov. Državljani imamo od tega manj delovnih mest, manj konkurence, višje cene, manj dodane vrednosti na zaposlenega, manj vplačanih davkov v proračun in manj denarja za financiranje razvoja«, berem, kar je vredno pomniti in ponoviti.
Berem, da je dr. Jože Mencinger najvplivnejši ekonomist v Sloveniji. Stanje ekonomije pa je krizno, mnogi groze s protesti na cesti? »Slovenija ima klasično ‘japonsko’ krizo – pri nas so podjetja prezadolžena, ne prebivalstvo,« pravi predsednik Združenja bank Slovenije France Arhar. Še ugodnih kreditov več ne dobimo, ker ne izvajamo reforme.
Zopet berem zame nepojmljivo in škodljivo ter nesprejemljivo izjavo nekdanjega rektorja univerze, ministra, profesorja pedagoga, ekonomista dr. Jožeta Mencingerja, ki je za Gospodarski vestnik leta 1996 izjavil: »Če bi bil sam direktor in bi videl, da mi grozi izgubiti vse, kar imam in za kar sem se trudil desetletje ali več, bi namreč tudi sam poskušal oškodovati družbeno premoženje.« Veliko se nas spomni tudi njegove javne izjave, »certifikati so le papirji«, skoraj brez vrednosti, pa so mnogi premeteni menedžerji lahko s temi brezvrednimi papirji potem zelo obogateli in podjetja prevzeli. Odmevne izjave z usodnimi posledicami za moralo, pravo in državo in demokracijo. Nastala je država dvojnih meril, za protežirane in privilegirane bogate elite in za večinoma zavedene in oškodovane državljane. Spomnim se sporočila zelo aktualnega članka, »Bolj se bomo izogibali delnicam, več podjetij bomo morali prodati tujcem«. Poročila o prodajah pa so skoraj že vsak dan.
Dr. Mencinger pa sporoča ravno nasprotno, saj v TV nastopih zelo rad poudari, da zaupa samo depozitom na banki. So torej vrednostni papirji za varčevanje in naložbe za varnost in starost in za naložbe v kapitalske družbe, delniške družbe, potem le prevara? Smo zopet zavedeni? Razviti svet teh dilem ne pozna, saj so ravno te družbe nosilke »združevanja dela, znanja in sredstev«, nosilke tehnološkega razvoja, tudi novih delovnih mest. Zato se zakonsko ščiti predvsem interes družbe, ne menedžerjev, celo ne lastnikov. Pojavijo se sicer anomalije, a politika oz. pravna država jih tam hitro sankcionira. Razvoj zadnjih let to menda potrjuje?
Še vedno je presenetljivo tudi mnenje dr. Mencingerja: »V principu z menedžerskimi odkupi ni nič narobe, ker menedžerji najbrž bolje kot kdorkoli poznajo svoja podjetja. Najbrž ni nič narobe niti z vrnitvijo v kapitalizem, v katerem so menedžerji kar lastniki. Pri tem menedžer tako rekoč nič ne tvega. Kupnino bo plačal iz bodočih dobičkov podjetja, ki ga je kupil…« Prava »Indija- Koromandija za menedžerje«, a obup za navadne državljane. Doc. dr. Aleš Štrancar, podjetnik in univerzitetni docent jasno pravi: «Kreditiranje zato, da nekdo poveča lastniški delež v podjetju, ki ga vodi, je kriminal. Je kriminal do države, do državljanov in predvsem do podjetja«. Bo kdo odgovarjal, spodobilo bi se! Bilo bi nam za vzor in v ponos!
Kdo bo saniral naša prezadolžena podjetja in državo, res samo tuji privarčevani kapital?

  • Share/Bookmark

Komentiranje je onemogočeno.