Oškodovanje zaposlenih še vedno nekaznovano poteka?

»Država naj se najprej loti tistih, ki ne plačujejo prispevkov«, zopet berem naslov v DELU, dne 07.06.2012. Naslov po 20 letih demokracije!?
Nezaslišano, da je to sploh še problem, čeravno hvalevredno celo apel iz gospodarstva!
»Neplačevanje prispevkov je prva stvar, ki bi ji država morala narediti konec«, je mnenje Aleksandra Petrovčiča z računskega sodišča berem.
Sedaj se pa že menda točno ve, da je to kraja zaposlenim, kratenje lastninskih pravic delojemalcem, kot je to lani jeseni ugotovilo celo Ustavno sodišče.
Lahek primer za tožilstvo, je v zadnji tretji »Tarči«, že lani jeseni, na temo »neplačevanja prispevkov« izjavil profesor prava dr. Rajko Pirnat. Kaj pa se je zgodilo? Nič!
Politika je torej še naprej v osnovi krivična, podpira nepoštene in brez sramu prizadene poštene! Kdo potem lahko še verjame v pošteno in varno državo?
Saj to je kaznivo dejanje, lahko sodi vsak pošten človek, le pravna država, tožilstvo in politiki še vedno ne? Kaj pa javna stroka, je zopet preračunljivo in vzvišeno tiho?
»Vse v službi ljudstva«, seveda na račun »ljudstva, davkoplačevalcev?
Vse to omogoča volilni zakon, ki ignorira voljo volivca in je proti ustaven, saj omogoča izvolitev nedotakljivih politikov, ki pa očitno ne vedo, kaj je in kaj ni prav?
Vse v simbiozi za vrhunsko vzvišeno javno stroko!
Ironija in vrhunska ignoranca elementarnega poštenja! Ali politikov in javne stroke ni sram?
Kje so predvolilne obljube o pravičnejši družbi in ukrepih za zaščito temeljnih pravic zaposlenih vseh strank, zlasti koalicije, tudi premiera Janeza Janše?
»Država naj se najprej loti tistih, ki ne plačujejo prispevkov«, je razumljiva in edino sprejemljiva prva prioriteta vsake aktualne oblasti pri sanaciji države. Nato sledi varčevanje za napredek.
Plačevanje davkov in prispevkov je pa ja zlato pravilo demokracije in eden temeljev socialne države, pravijo Skandinavci.
Ali je vse le parodija politike o pravičnejši družbi, večna pravljica, tudi vlade Janeza Janše?
Franc Mihič univ.dipl.inž.

 • Share/Bookmark

3 odgovorov to “Oškodovanje zaposlenih še vedno nekaznovano poteka?”

 1. stricmarc komentira:

  Plačilo prispevkov je bila prava peza za slaba podjetja. Po izplačilu plač so zapadli prispevki v plačilo v 7 dneh in jih je bivša SDK plenila iz računa.
  Blokada žiro računa nad 30 dni je bilo dovolj, da je SDK po službeni dolžnosti predlagala stečaj. Pri reševanju današnjih zagat je dovolj, da vsaj v nekaterih primerih pokukamo 20 let nazaj. So bile tudi uporabne prakse.

 2. hubert komentira:

  Neplačevanje prispevkov za socialno varnost je kaznivo
  Na ministrstvu za pravosodje so za STA podrobneje pojasnili 196. člen zakonika, ki govori o kršitvah temeljnih pravic delavcev. “Kaznivo dejanje po prvem odstavku člena stori tudi tisti, ki zavestno ne ravna po predpisih o plačilu predpisanih prispevkov in tako delavca prikrajša za pravico, ki mu pripada ali mu jo omeji. Predpisana je denarna kazen ali zapor do enega leta,” so navedli. Če pa zaradi neplačanih prispevkov delavec izgubi svojo pravico, je predpisana kazen zapora do treh let, določa drugi odstavek člena. “Kazniva je v tem primeru kršitev pravice, ki izhaja iz zapovedi o zavarovanju in plačevanju prispevkov na podlagi zaposlitve v razmerju do delavca. Prispevki za pokojninsko in invalidsko ter zdravstveno zavarovanje, ki jih plačuje delodajalec, so namreč del plačila za opravljeno delo,” so za STA pojasnili na ministrstvu. Po njihovem opozorilu tudi če prispevki “niso plačilo”, ker delavcu niso “dejansko izplačani” kot del bruto plače, to na presojo kršitve ob pravilni razlagi zakona ne more vplivati. “Davčna uprava bi tak pristop k razreševanju problematike lahko podprla z vlaganjem kazenskih ovadb v vzorčnih primerih, na tej podlagi pa lahko državno tožilstvo sproži ustrezne sodne in druge postopke,” navajajo.
  Tako je še lani poročala DEMOKRACIJA, Četrtek, 04 Avgust 2011.
  Letos pa zopet beremo: »Država naj se najprej loti tistih, ki ne plačujejo prispevkov«, zopet berem naslov v DELU, dne 07.06.2012. Naslov po 20 letih demokracije!?
  Ali je vse le parodija politike o pravičnejši družbi, večna pravljica, tudi vlade Janeza Janše?

 3. hubert komentira:

  Res žalostno, rigidna politika, brez empatije za temeljne pravice človeka, pravice do polne plače! Sramota, ki je mogoča samo ob inferiornosti, brezbrižnost zadostne večine Slovencev, volivcev, ki jih to še osebno ni prizadelo, za skupnost in druge pa jih je figo mar! Sam sem doživljal mobing, v podobnih okoliščinah, mobing je bil potrjen sz diplomskim delo. Nikomur se ni nič zgodilo, vse je ostalo O.K. Sram me je slovenske brezbrižnosti in hipokrizije! To ni zdrava družba, ponosa in dostojanstva, ki se kaže ali pa ne, v skrbi za prizadete, za skupno dobro, ne pa v neplačevanju prispevkov in utaji davkov, poslov brez računov. Glede socialne države, socialne in politične kulture, ki je del obče kulture-omike za 100 let zaostajamo za Skandinavci, 50 let pa za Avstrijci! To Evropa zaznava