Delavci zopet ogoljufani, država zopet nemočna?!

Vegrad, zopet 500 delavcem neplačani in ukradeni »prispevki«, na plačilni listi pa vse O.K.
Če bi se to zgodili zaposlenim pri vladi, parlamentu, javnim uslužbencem, npr. zaposlenim na Univerzi in še kje, bi padla vlada, tako pa je skoraj vse O.K. Hipokrizija par excelence!
Minister za delo, družino in socialne zadeve, mag. Andrej Vizjak pa je dejal, da je država skoraj nemočna, da pa je njihova naloga zagotoviti pravno državo.
Standardna izjava vseh politikov, ne prvič, »mi nič ne moremo, verjemite, se trudimo«? Imajo pa oblast in plačo! Mogoče ne razumejo, ne znajo? Niso pokvarjeni, saj so naši?
”Mislim, da morajo stopiti pred roko pravice in da se mora to zgoditi takoj, sicer tukaj pade pravna država. Če se to ne zgodi, to pomeni, da bodo podoben pristop ubrali tudi drugi,” je bil jasen Vizjak.
Zakaj imamo že državo, javno stroko, politične stranke, zakonodajno in izvršno oblast?
Ali inšpektorji, tožilci, policija, niso del pravne države in izvršne oblasti, pod pristojnostjo vlade in ministrov? Saj gre ja za vsem na očeh poznano goljufijo, krajo delavcem dela zaslužene in na plačilni listi goljufivo prikazane plače?
Skoraj 13 let je zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju dovoljeval odlog, odpis in obročno plačilo. Nazadnje so ustavni sodniki naredili, česar politika ni hotela: iz zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju so odstranili besedilo, ki je delodajalcem omogočalo odlog, obročno plačilo, odpis in delni odpis prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje zaposlenih.
Kratena je bila njihova ustavna lastninska pravica, to je pravica do celotne plače.
Fevdalizem in tlačanstvo, mar ne? Rezultat dela premiera mag Antona Ropa, pa še koga! Politiki, levi in desni, pa so se potem še dolgo širokoustili, kako pomagajo podjetjem. V bistvu pa so »pomagali« lastnikom, kapitalu. In to kar z denarjem delavcev, ne pa s svojim osebnim denarjem.
Politiki so torej »pomagali« lastnikom tako, da ti za delavce niso plačevali prispevkov za »socialo in pokojnino, sedaj pa še za dodatno delavčevo zavarovanje!?
Na plačilni listi pa je vse O.K. Kje je ta ne nakazani denar delavcev? Povsem očitna goljufija! Ex-minister mag. J. Drobnič pa tedaj, delavci so sami krivi!?
Ali ni ta goljufija delavcev že enkrat zadostni razlog za ukrepanje države, minister mag. Andrej Vizjak in kolegi?! Tudi vi in poslanci ste vendar že enkrat na potezi!
Ne samo sindikati, oni nimajo toliko pristojnosti, saj ne nadzirajo inštitucije pravne države.
Kdo torej odgovarja za delovanje pravne države?! Izvoljena politika, menda ne ljudstvo!
Država, vlada in njena pravna država pa zopet samo srepo gleda, kot da delavci niso državljani, davkoplačevalci. Očitno so postranska zadeva!?
Kje so očetje delovnega naroda, predsednik dr. D. Türk, bivši predsednik M. Kučan, prvi predsednik parlamenta dr. F. Bučar, oče naroda dr. Janez Stanovnik, sami pravniki, borci za pravice, samo koga? Tudi Zbor za republiko je ob teh primerih povsem tiho, saj očitno sami lepo živijo, so pa elitni desni pravniki, na čelu z bivšim ministrom, dr. Lovro Šturmom! Je to elita naroda, ki skrbi za narod, ki jo redi?
Ja , kje so pa naši kulturniki, zadnji branitelji naroda, države? Ali res nihče ne čuti kančka solidarnost z ogoljufanimi delavci, tokrat s 500 delavci VEGRADA? Ali nihče ne čuti vsaj kančka empatije, ki je temelj delovanja demokracije?
Kultura hipokrizije! To ni omika za človeka! To ni demokracija za človeka, le za elito!?
Franc Mihič univ.dipl.inž.

  • Share/Bookmark

En odgovor to “Delavci zopet ogoljufani, država zopet nemočna?!”

  1. Rado komentira:

    Odlično si to zapisal Franc.
    V primeru pokradenih delavcev je odpovedala kompletna elita naroda!