Odvetniki v TV ogledalu in v družbi?

Dobro je, da nam kdo kdaj nastavi ogledalo. Te dni je to odvetnikom storila TV Slovenija 3. Odlično! Oddaja je aktualna, večkrat ponovljena, saj je bil gost oddaje predsednik OZS g. Miha Kozinc, nekdanji minister. Za človeka je namreč poleg zdravnika odvetnik najbolj pomemben poklic, saj brani človekovo integriteto.
Pokazalo se je, da je ugled odvetnikov v javnosti zelo, zelo nizek. So pa gotovo tudi redke svetle izjeme, brez dvoma. Javnost namreč ravno odvetnikom, pravilneje pravnikom, pripisuje največjo odgovornost za slabo stanje, nedelovanje pravne države in njene posledice. Tudi za »rope stoletja«, to je za menedžerske »odkupe« podjetij, ko ti brez svojega denarja »kupijo« podjetja na kredit, kredit pa odplačuje kar kupljeno podjetje, ki tako počasi shira. Res pokvarjena finančna špekulacija! Na vrsti pa je le revna socialna država? Politika, pravna država, ekonomska stroka in predvsem pravna stroka pa nič, kot da je to povsem normalno in povsem pravično, zakonito ravnanje?
Vsi prizadeti, okradeni in oškodovani, praviloma posledično brezposelni pa so le postranska zadeva?
Povsem očitno je, da so menedžerji za to najvišjo družbeno politično elito »sveta nedotakljiva stranka«, vsi drugi državljani, nekdanji lastniki vsega družbenega premoženja, pa so le drugorazredna stranka, ki je brez prizivno vedno dolžna celo sanirati podjetja oz. nedotakljive državne banke. Pa ne samo to. Ustavno sodišče je nedavno s sklepom prekinilo škandalozno 13 letno »zakonito« neplačevanje prispevkov delojemalcev, in še to brez njihove vednosti in pristanka, kot povsem neustavno. Koga torej ščiti slovenska družbeno politična elita, navadne državljane očitno ne!?
Kdaj bomo dočakali konec te dvojne pravne države, dvojnih meril, na veliko škodo večine?
Na dan praznovanja »Ustavnosti« je v svojem govoru tudi predsednik Ustavnega sodišča dr. Ernest Petrič izrecno poudarjal, da je pravna država odločilna za naš razvoj in počutje državljanov, njihovo varnost in njihovo zaupanje v državo, ki je sedaj tragično nizko.
Predsednik odvetniške zbornice Miha Kozinc je sicer v tej oddaji zagovarjal svoj stan, vendar dokaj medlo in neuspešno. Poslovanje odvetnikov brez računa in s tem utaja davkov, na kar že vrsto let opozarja Varuh RS, sedaj pa končno to preiskuje DURS, je gotovo sramota stanu in stroki.
To je popolnoma sprevrženo ravnanje, sovražno pravni in socialni državi.
Iz osebne izkušnje rabe odvetniških storitev, mi je polovica odvetnikov izdala le blagajniški prejemek za plačilo, ne računa, druga slaba polovica pa čisto nič(!), čeprav gre za zelo ugledne odvetnike in odvetniške pisarne. Za en moj takšen primer, ko za odvetniško storitev nisem nikoli dobil pravega računa, sem se pred leti obrnil na OZS, preje pa tudi na Ministrstvo za pravosodje. Prejeti odgovor, vse je O.K., ni pritožbe?! Sedaj je moj primer na sodišču.
Koliko velja odvetnikom stranka in njene pravice kot stranke, pokaže že način »sklenitve posla z odvetnikom«, to je »podpis« pooblastila o zastopanju, ki ga praviloma podpišeš praktično «bianco, na zaupanje«. Nikoli pa ne dobiš vsaj kopijo tega pomembnega »poslovnega« dogovora dveh strank. Stranka v stiski torej ne dobi kopije pooblastila odvetniku, dogovora z odvetnikom. Pa naj bi veljalo, stranke so enakopravne, pri odvetnikih očitno ne!
Pravna država,ne država dvojnih meril!? Tudi to je odvetnikom in pravnikom v ogledalo?
Franc Mihič

  • Share/Bookmark

Komentiranje je onemogočeno.