»Tokrat gre zares«- Koga smo pravzaprav izvolili?

Jedrnat naslov povolilne kolumne Janeza Markeša v DELU-6.12.2011. Ali res gre zares? Preberem še podnaslov. »Slovenija potrebuje kar najširši 
politični konsenz.« Očitno gre zares.
Zmagovalec je Zoran Janković, stranka »Pozitivna Slovenija«. Zadetek v polno za tiste, ki so ga javno k oblasti pozvali in mu vso podporo dali. Ljudstvo pa »pozvali«, volite, ta je pravi!
Preberem še odzive na izide naših volitev iz tujine. Zaključni odziv iz Avstrije se glasi:
»Po vodstvenem stilu je Janković, ironično, blizu svojemu zakletemu sovražniku Janezu Janši, katerega avtoritarni vodstveni slog so med leti 2004 in 2008 kritizirati tudi v tujini. Janković naj bi ’slovenskega Orbana’ premagal z njegovim lastnim orožjem in videti je, da mu je to uspelo.«
Dobili smo torej boljšega avtokrata!? Tako nekako pravi tudi premier, socialdemokrat, odkritosrčni Borut Pahor. Napredek za Slovenijo? Dobili smo torej boljšega politika avtokrata! Predlagatelji že vedo, kaj nam manjka!
Seveda Slovenija rabi nov gospodarski zagon, vzpon za zgled, smo slišali obljube.
Kolumnist pa je tu nekoliko zaskrbljen, saj se država lahko zruši vase, kažejo primeri v Evropi. Poziva zmagovalca, da poišče najširši politični konsenz. Težka naloga, ko izrineš politične prijatelje z odra. Še težje je razumeti in pričakovati obljubljeni vzpon Slovenije, ko v DELU preberem še temo dneva »Brez miru za novo vlado«, napisano aktualno in logično, kjer med drugim piše: “Gospodarski program Jankovićeve Pozitivne Slovenije je kratek, nedodelan, vidi se, da je bil narejen čez noč. Zasnovan je na zdaj precej utopičnem cilju, da bo država z njim dosegala povprečno štiriodstotno gospodarsko rast. Iz njega tudi ni razvidno, kako bo Slovenija že do leta 2013 znižala javno finančni primanjkljaj pod tri odstotke BDP.
Na konkretnejši gospodarski program stranke (in koalicije) bo tako treba še počakati. Slovenija si absolutno ne more privoščiti, da še četrto leto zapored porabi dve milijardi več, kot se zlije v državni proračun. Če tega oblast ne bo spoznala sama, jo bodo spomnili IMF in evropske komisije. Od predhodnice se lahko nauči, da mora »za blaginjo Slovenije” delati enotno, pregledno, predvsem pa učinkovito. Sicer nas res kmalu čakajo nove prehodne volitve.« Res gre zares! Ali res?
Jankoviću in stranki Pozitivna Slovenija je za zmago torej zadostoval že »dokaj utopičen in nedodelan gospodarski program«. Tudi utajeni in »izvoženi« slovenski davki v oaze, tajkunski prevzemi in krediti, ter korupcija in pravičnejša država, za zmagovalca Zorana Jankoviča niso problem. Za Slovenijo je po mojem mnenju vse našteto zelo resen problem.
Je torej res zmagovalka prvih predčasnih volitev »Pozitivna Slovenija«? Po moje še ne!

Franc Mihič

  • Share/Bookmark

Komentiranje je onemogočeno.